Összefogtak a civilek

Összefogtak a civilszervezetek

Huszonkét alapító taggal szerda délután megalakult a váradi művelődési élet egyeztető testülete, a Nagyváradi Civil Kerekasztal. Az alakuló gyűlésen Rencsik Imrét, a Posticum ügyvezetőjét választották a testület élére.

Hiánypótló testület alakult meg szerda délután a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a Posticum kezdeményezésére, melynek célja a magyar vagy magát magyar jellegűnek tartó civil szervezetek érdekeit képviselni a több pillérű struktúrákban, ezzel áttételesen a nagyváradi magyarság művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi vagy más természetű közösségeinek ügyét – az egyes civilszervezetek hatáskörén túlmutatva - felkarolni.

Az alakuló gyűlésen, melyre a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban került sor, huszonkét civil szervezet képviselte magát. Az alakuló gyűlést Fleisz János, a BINCISZ elnöke bonyolította le, aki elmondta pragmatikus céllal hívták össze a Kerekasztalt, szeretnék ugyanis minél hamarabb működőképessé tenni.

22 alapító tag

Fleisz ismertette az alakulat működésének irányvonalát és néhány általános szabályzatot. A közösségi ügyekben egyeztető szervként működő Nagyváradi Civil Kerekasztal egyszerű többséggel hozza meg döntéseit.

Vezetőségét egy titkár képezi, melyet legkevesebb egy évre szavaz meg a testület. Meghatározott időközönként gyűlésezik és az általános demokratikus elvek tiszteletben tartásával a nagyváradi magyar közösségek érdekeitkívánja szolgálni.

A jelenlévők ellenszavazat nélkül elfogadták az általános irányelveket, így a belépési nyilatkozat kitöltése után a 22 alapító taggal megalakult a Nagyváradi Civil Kerekasztal. Mivel egyes civilszervezetek, melyek nem tudtak részt venni az alapító gyűlésen, jelezték, hogy szeretnének alapító tagok lenni, ezért egy közös határozat értelmében december 21.-ig lehet még jelentkezni. A szervezet ezután a dátum után is nyitott lesz a civilszervezetek előtt.

Vezetőség megválasztása

A továbbiakban következett az NCK vezetőségének megszavazása. Fleisz János elmondta, hogy azzal a kitétellel vállalt szerepet a tesület összehívásában, hogy nem vállal benne vezetői tisztséget. Ezért a grémium másik kezdeményezőjét, Rencsik Imrét, a Posticum ügyvezetőjét javasolta erre a tisztségre. A Posticum vállalná az NCK jogi hátterének képviseletét is, továbbá igény esetén akár irodát vagy infrastruktúrát is biztosítana. Rencsik Imre javasolta, hogy minden évben más-más jogi személyt, illetve titkárt válasszanak a vezetői szerepkörbe, de ezzel nem mindenki értett egyet. Felmerült egy minimális anyagi hozzájárulás gyűjtése is, melyből megtérítenék a közös költségeket.

Eseménynaptár

A vezetőség megválasztása után egy meglehetősen sürgető probléma került megvitatásra, nevezetesen a nagyváradi magyarságot mozgosító, sokszor egymást fedő rendezvények ügye. Fleisz János elmondta, hogy sokszor 3-4 azonos réteghez szóló rendezvény is ugyanabban az időpontban kerül megszervezésre, így ezek csak gyengítik egymást. Ennek elkerülése végett javasolta, hogy dolgozzanak ki együtt egy eseménynaptárt. A civilszervezetek képviselői egyhangú álláspontot tanusítottak ezzel a kényes kérdéssel kapcsolatban.

Kiss Törék Ildikó színművésznő kifejtette, hogy míg évekkel ezelőtt valóságos tömeg gyűlt össze egy-egy rendezvényen, addig ma nagyon sok rendezvény az érdektelenségbe fullad. Ezen kellene változtasson a most életre hívott Nagyváradi Civil Kerekasztal, hangzott el.

Többen azt is szóvá tették, hogy a Varadinum rendezvénysorozat elveszítette ünnepi jellegét, ugyanis annyira kibővült az egy napra eső programok száma, hogy egy olyan személynek, aki minden eseményen szeretne részt venni, inkább rohanást, mint ünnepi hangulatot jelent a rendezvénysorozat.

A találkozó végén elhangzott, hogy a valamely civilszervezet által szervezett, soron következő rendezvényeket havi lebontásban egy honlapon – a Posticum vagy a Bincisz honlapján – fogják közölni.



Mészáros Tímea http://www.erdon.ro/

Nincsenek megjegyzések: